• fotohistorier
  • prosjekter
  • fest&formgivning
  • OM meg
Menu

tonje eliasson

  • fotohistorier
  • prosjekter
  • fest&formgivning
  • OM meg
anne-gran-fotoTonjeEliasson_3P1A8288.jpg anne-gran-fotoTonjeEliasson_3P1A8245.jpg anne-gran-fotoTonjeEliasson_3P1A8264.jpg anne-gran-fotoTonjeEliasson_3P1A8248.jpg anne-gran-fotoTonjeEliasson_3P1A8263.jpg anne-gran-fotoTonjeEliasson_3P1A8299.jpg anne-gran-fotoTonjeEliasson_3P1A8307.jpg

Ubrukte brukbare nåler

August 31, 2016

For et par måneder siden var jeg med min medkollektivist og møbeldesigner Anne Brandhøj på tur i skogen. Anne skulle samle grannåler til et nytt nordisk designprosjekt om gran.

Mens vi samlet flere bæreposer nåler fikk vi en innføring i grantrærnes betydning i den nordiske skogen fra naturveileder Stephan Springborg. Vestskoven er som det aller meste skog i Danmark plantet, men fordi skogen her holdes til rekreative formål, er skogforvalternes oppgave her å hjelpe den gamle plantasjen til å utvikle seg mer og mer i retning av vill skog. Vill skog kjennetegnes av en stor biodiversitet med vekster i alle lag. Små lysningen med gress, små busker, store busker, lavere løvtrær og store nåletrær.

Det er også dette man prøver å etterligne i permakulturen med skoglandbrug eller skoghaver, hvor man planter bunnplanter, små og store busker, små trær, store trær og klatrere som binder det hele sammen.

Forskjellen er at man velger planter som er spiselige for oss eller som hjelper de plantene som er spiselige. Det handler mindre om å kopiere en naturlig skog, og mere om å benytte naturens prinsipper for å skape nyttige kretsløp som gir et overskudd som gir mat til mennesker. 

Til gjengjeld var det spennede å se en tilnærmet vill dansk skog og se hvor mye spiselig det også var innimellom. Det var både frukttrær og hyld, og mon ikke det også snart er mulig å finne sopp (svampe på dansk). 

Jeg er oppvokst med å skille mellom gran og furu (fyr på dansk), men faktisk er alle nåletrær, også furutrærne, i gran-ordenen. Gran er en samlebetegnelse for alle nåletrær, fem familier på den nordlige halvkule og to på den sørlige. Det nordiske klimaet er ideelt for nåletrærne, som har vært og fortsatt er en viktig naturressurs, hurtigvoksende og allsidig.

Men, når skogningsmaskinene har kjørt med stakker med nytt tømmer, ligger det bunker av barnåler igjen på skogbunnen, og det er derfor Anne har valgt å fokusere sitt designarbeid på grantrærnes nåler:                                                                                                                                  

– Grannålene er et overskuddsprodukt, som normalt ikke brukes.

Designprosjektet GRAN er i regi av den danskbaserte designgruppen HOLDBAR, sammen med inviterte norske og svenske designere.                                                                                              

– Vi vil gjerne lave et nordisk samarbeid – fordi gran er veldig nordisk, forklarer Anne.

– Hva synes du er interessant med gran som materiale? 

– Det dufter godt, har en vakker struktur og fine farger. Det er interessant at de skifter farge fra lys grønn til mørk grønn til falmet grønn til lysebrun og mørkebrun. Og så er de myke hvis man stryker med nålene – men stikker hvis man stryker imot.

Foreløpig er Anne i utforskningsfasen, hvor det handler om å prøve seg fram med et nytt materiale og se hvilke strukturer og overflater som kan komme ut av de stikkete tørre nålene vi hentet i skogen.

– Hvorfor er gran interessant i et bæredyktighets-perspektiv?

­– Mange forbinder nok grantreets gullige farge med 80-tallet, men jeg synes den er flott og der er et stort potensial i å nytenke bruken av nåletrær: Gran er et hurtigvoksende naturmateriale og nålene blir ikke brukt til noe.

Torsdag den 30. august holder HOLDBAR design group en talk on GRAN i Republikkens Café på Vesterbro i København klokken 17:00.

Se mer om HOLDBAR her: http://www.holdbardesigngroup.com/about/

Se mer om Anne Brandhøj her: http://annebrandhoej.dk/

Se mer om eventet GRAN design talks her: https://www.facebook.com/events/282017578837317/

In permakultur, økobyggeri Tags gran, holdbar, design, anne brandhoj, anne brandhøj, møbeldesign, nåletrær, grantrær, holdbar design group
← Midlertidig permanent boligGjenbrukshuset →

PERMALIV

Gjennom mange år i kollektiv har jeg blitt inspirert av spennende mennesker omkring meg til å leve mer bærekraftig og bevisst. Nå har jeg sammen med min kjæreste Frimand kjøpt et lite stykke land i økosamfunnet Friland på Djursland i Danmark. Der skal vi skal bygge og bo etter beste evner. Målet er å bli gjeldsfri og avfallsfri og så vidt mulig selvforsynende. Og å få mer tid til oss selv og til andre. 

Å dele er blitt et viktig grunnprinsipp i mitt liv, og derfor vil jeg gjerne dele denne reisen med dere.  

 

Powered by Squarespace